fbpx
Scroth terápia
1
A gerincferdülés a fiatalok egyik leggyakoribb problémája közé tartozik. Terápiája célzottan az úgynevezett Schroth-módszer, mely a gerinc nem megfelelő görbületeinek korrekcióját szolgálja. A terápia legfontosabb összetevője a személyre szabottság: nincs két ember, aki ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanazon módon végezné, ebben rejlik a hatékonysága. Minden gyakorlat pontos korrekciót, pontos beállítást igényel a gyógytornász által, így a kezdeti fázisban (első 8-12 alkalom) a gyakorláshoz mindenképp szükséges a terapeuta személyes jelenléte. Gyakran egészítjük ki a még eredményesebb munka érdekében a kezeléseket manuálterápiával, hogy a korrekció hatékonyabban létrejöhessen.

A betanulás fázisa abszolút egyéni ütemezésben zajlik, általában hetente 1-2 találkozóval. Ez függ a görbület mértékétől, a testtudattól, a manuális kezelések szükségességétől. Ha a feladatok elvégzése már pontosan és precízen történik, akkor a találkozók akár ritkulhatnak is, de gyakran inkább a szoros megfigyelést és együttműködést választjuk, főleg pl. intenzív növekedés időszakában.

Gerincferdülés esetén mindenképpen ez a leghatékonyabb terápia. Gerincferdülésre akkor gyanakodhatunk laikusként, ha a két váll vagy a csípő két oldala látszólag nincs egymagasságban, a gerincen oldalirányú görbületet látunk hátulról vizsgálva, vagy előre hajláskor a gerincet vizsgálva az egyik oldalt magasabbnak ítéljük meg – ebben az esetben gyógytornászunkat, vagy erre specializálódott ortopéd orvost keressünk fel!

Izom és ízületi fájdalmakat, degeneratív elváltozásokat a gerincben (porckorongsérv, meszesedés, csigolyaelcsúszás) a nem megfelelő terhelés miatt.

Tévhit, hogy a csontkovácsok által végzett manipuláció, ropogtatás változtatna a csigolyák helyzetén. A módszer nem csak veszélyes, de orvosi végzettség nélkül tilos technika, gyermekünket semmiképp ne adjuk olyan terapeuta kezébe, aki ilyesmivel áltat minket!

Írjon Nekünk