fbpx
ELSŐ ÁLLAPOTFELMÉRŐ VIZSGÁLAT
1
Az első alkalom, az első benyomás minden élethelyzetben nagyon fontos, mondhatni vízválasztó lehet. Nincs ez másképp a páciens és a gyógytornász esetében sem.

Amire szükségünk van: korábbi leletek, képalkotó vizsgálatok felvételei, kényelmes ruha. Cipőre nem minden esetben van szükség, de az első alkalommal érdemes magunkkal hozni azt is.

Kb. 15-20 perc amíg “csak” beszélgetünk. A megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen a páciens kórtörténetének megfelelő ismerete. A beszélgetés során olyan dolgok is kiderülhetnek, amikre olykor az alapos vizsgálattal sem derül fény, például az ülőmunka okozta káros hatások, sportolás közbeni sérülési mechanizmus vagy egy baleset leírásának története.

Meg kell ismernünk a páciens életvitelét, az aktuális állapotát, panaszainak minden apró részletét és azt, hogy azok hogyan és mire mutatnak változást. Meg kell határoznunk egy közös reális célt, amire a terápia során mindketten (vagy szükséges esetén az orvossal együttműködve) törekszünk. Ezt követően kb. 20-25 perc a vizsgálat, tesztelés célirányosan, de az egész testre kiterjedően, hogy komplex képet kapjunk.

Azután ismét beszélgetés kb. 5-10 percben, amiben a terapeuta érthető formában elmagyarázza a páciensnek a panaszai kialakulásának lehetséges okait valamint azok megoldására a megfelelő terápiát és esetleges életmódbeli tanácsokkal látja el.

Fontos, hogy a páciens értse mit és miért csinálunk, motivált legyen a saját érdekében. Ha ez megvan az már fél sikernek mondható!

Ha a páciens is úgy szeretné, megejtjük az első kezelést rögtön a vizsgálat után. Ez kb. 25-50 perc.

Házi feladat is előfordulhat! Otthon is elvégezhető, könnyen megjegyezhető, a gyógyulást támogató előre megbeszélt feladatokkal.

Az első alkalom kész is. A terápia rendszeressége, a következő időpont megbeszélése és a páciens kérdéseinek megválaszolásával zárul az első találkozás!

Írjon Nekünk