fbpx
Back view of a fitness woman in earphones stretching

Sportolók prevenciós edzése

1

Sérülésprevenció

A sportsérülések megelőzése összetett feladat, amelyben nem csak a gyógytornász, de az edző, illetve a sportolókkal foglalkozó további szakemberek munkája is nagyon fontos. Minden sportágnak megvan a maga tipikus sérülése, sérülési mechanizmusa. Nagyon fontos ismernünk ezeket a mechanizmusokat, hiszen ez alapján tudjuk meghatározni, hogy mire kell figyelnünk a prevenciós edzésterv összeállításánál.

Bemelegítés, nyújtás fontossága

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az ízületek, izmok bemelegítése, felkészítése a fizikai aktivitásra. A bemelegítés számos pozitív élettani hatása ismert, amelyek mind hozzájárulnak a sportsérülések megelőzéséhez. Nem elhanyagolható az edzést követő levezetés, nyújtás sem, amellyel az izmok flexibilitását növelve tudjuk megelőzni a későbbi sérüléseket.

Egy jól összeállított bemelegítésnek tartalmaznia kell dinamikus nyújtó- és a nagyobb ízületeket mobilizáló gyakorlatokat. Levezetésnél már jöhetnek a statikus nyújtások, laza átmozgatás, pl. kocogás. Ezeknél a gyakorlatoknál a hangsúlyt azokra az izmokra, ízületekre kell fektetni, amelyek a sportágra jellemző főbb mozgásokban részt vesznek.

Hatékony kiegészítése lehet mind a bemelegítésnek, mind a levezetésnek az SMR henger rendszeres használata, amely főleg az izmokat körülvevő kötőszövetben (ún. myofascia) kialakult elváltozásokra tud hatni.

Újra sérülés megelőzése

Ha volt már korábbi sérülés, egyértelműen nő az adott szövet újra sérülésének veszélye, ezért ilyen esetben kiemelten fontos erre odafigyelnünk. Fontos, hogy sérülések után a különböző szövetek gyógyulási idejét figyelembe vegyük. Az idő előtti terhelés megkezdése nagy eséllyel vezethet újra sérüléshez, amely csak nehezíti és meghosszabbítja a későbbi rehabilitációt.

Mentális állapot, Fáradtság, Stressz

Talán kevésbé gondolunk arra, hogy a pszichés állapot milyen nagy mértékben is tudja befolyásolni a sportsérülések előfordulását. Kiegyensúlyozott mentális állapot nélkül nem nyújthat maximális teljesítményt egy sportoló sem, emellett a koncentráció hiánya miatt fennáll a sérülések veszélye is. Ha hosszútávon ilyet tapasztalunk, érdemes sportpszichológus segítségét kérni.

Mészáros Myrtill
Gyógytornász hallgató

Sportprevenció kapcsán is bátran keressetek minket!

https://www.testmesterstudio.hu/foglalas

Related Posts

Leave a comment