fbpx
LBP

Low Back Pain (LBP) kezelése manuálterápiával

1

Mi is az a manuálterápia?

A manuálterápia fogalma a latin manus = kéz szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. A hétköznapi életben a manuálterápiát gyakran azonosítják a csontkovácsolással, azonban ez félreértés, a manuálterápia mást takar. Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése. A manuálterápia során  a terapeuta a pacienssel együttműködve úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült testrészeket.

Mi az a LBP?

A LBP (egyszerűbb nevén: derékfájás) gyakori rendellenesség, amely a hát izmait, idegeit és csontjait érinti. A fájdalom a tompa állandó fájdalomtól a hirtelen éles érzésig terjedhet. A derékfájás időtartama szerint megkülönböztethető akut (6 hétnél rövidebb ideig tartó fájdalom), szubakut (6–12 hét) vagy krónikus (több mint 12 hét) fájdalom. A panasz a mögöttes ok alapján tovább osztályozható mechanikus, nem mechanikus fájdalomra.

A LBP és a manuálterápia kapcsolata.

A terapeuta átfogó mozgásszervi vizsgálatot végez, hogy meghatározza, mely struktúrák járulnak hozzá a tünetekhez. A vizsgálat a következő lépéseket tartalmazza: az ágyéki- és az alsó háti szakasz mozgástartománya, ízületi mobilitás, izomfeszesség és trigger pont vizsgálat, a mély izmok ereje és állóképessége és testtartáselemzés. A mozgásszervi vizsgálatot a terapeuta szükség szerint egyéb vizsgálatokkal is kiegészítheti. A manuálterápia a gerinc manipulációjára (alacsony amplitúdójú, nagy sebességű mozgás az ízületi tartomány határán, amely túlmutat az ízület a passzív mozgástartományán), a gerinc mobilizálására (az ízület mozgása a normál mozgástartományon belül) és lágyrész technikára (kézzel vagy eszközzel végzett lágy szövetek manipulálása vagy mobilizálása) törekszik.

Nyilvánvalóan egy kezelés, ennél sokkal összetettebb, így további kérdésért/tanácsért bátran forduljatok hozzánk!

https://www.testmesterstudio.hu/foglalas

Sesztay Zsolt
Gyógytornász-fizioterapeuta

Related Posts

Leave a comment