fbpx
SI
SI izület fájdalom
1

Mi az SI ízület?

A sacroiliacalis ízület (továbbiakban SI) a keresztcsont (os sacrum) és a medence csípő (os ilium) csontjai közötti ízület, amelyeket erős szalagok kötnek össze:

  • Ligamentum Sacrotuberale
  • Ligamentum Sacrospinale
  • Ligamentum Sacroiliaca

Az ízület nagyon teherbíró, alátámasztja a gerincet és elviseli a felsőtest teljes súlyát. A legtöbb alsó végtagi ízülethez hasonlóan az SI ízületek funkciója egyrészt a gerincre ható axiális erők elnyelése/csökkentése, másrészt a nyomaték átadása. Ez teszi lehetővé az alsó végtagban végbemenő keresztirányú elmozdulások továbbadását a gerincre. Ezenkívül az ízületben minimális mozgások jönnek létre, több tengely mentén.

SI fájdalom

Az sacroiliacalis ízület fájdalma a sérülés mértékétől és okától függően az enyhétől a drasztikus fájdalomszintig terjedhet. Az akut SI ízületi fájdalom hirtelen jelentkezik, és a gyógyulási ideje pár naptól több hétig terjed. A krónikus SI ízületi fájdalom három hónapnál tovább fennáll, mely folyamatosan érezhető, vagy bizonyos tevékenységek esetén erősödő fájdalom formájában is jelentkezhet. A mechanikai sérüléseket tekintve az fájdalom generálódhat a fiziológiásnál nagyobb mértékű mozgás miatt (hypermobilitás vagy instabilitás) vagy fiziológiásnál kisebb mértékű mozgás miatt (hypomobilitás vagy blokk).

Mik a tünetek?
  • Egyoldalon jelentkező derékfájás (de akár mindkét oldalon is jelentkezhet)
  • Erősödhet a fájdalom fizikai aktivitás közben (pl: ülésből való felállás)
  • Kivetülhet az SI fájdalom fartájékra, comb felső részére, háti gerincszakaszra
  • A fájdalom erősödhet hosszantartó ülés és állást követően vagy ha az érintett oldalon fekszik
Terápia

A kezdeti terápia tartalmazhat hideg vagy meleg kezelést, vagy az első napokban ágynyugalmat, de 1-2 napnál hosszabb pihenés nem ajánlott. Az aktivitás megőrzése a kezelések egyik legfontosabb tartópillére, igy gyógytorna és/vagy a manuálterápia első helyen szerepel a terápiás lehetőségek között. Manuálterápiás kezelések alkalmával az esetlegesen kialakult ízületi blokkok kioldása az elsődleges cél, valamint a területen található izmok lazítása, a bennük található feszültségek megszüntetése. A gyógytorna célja, hogy az így helyreállított statika hosszútávon is megőrizhető legyen: az izmok aktiválásával, erősítésével és nyújtásával újra panaszmentes mindennapok elérése a cél.

Hasonló fájdalommal küzdesz?

https://www.testmesterstudio.hu/foglalas

Sesztay Zsolt
Gyógytornász-fizioterapeuta

Leave a comment