fbpx
Woman starting panic cannot meet deadline in time. Portrait of hopeless upset and gloomy concerned cute girl holding hands on hair opening mouth and frowning compaining feeling troubled and nervous

A fejfájás és a manuálterápia kapcsolata

1

Mi is az a manuálterápia?

A manuálterápia fogalma a latin “manus” = “kéz” szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. A hétköznapi életben a manuálterápiát gyakran azonosítják a csontkovácsolással, azonban ez félreértés, a manuálterápia mást takar. Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése. A manuálterápia során  a terapeuta a pacienssel együttműködve úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült testrészeket.

A fejfájás és a manuálterápia kapcsolata

A fejfájásoknak számos típusát meg lehet különböztetni, melyek közül a leggyakrabban előforduló:

  • tenziós fejfájás
  • cervigokén vagy migrénes fejfájás

Azt azonban kevesen tudják, hogy a fejfájások nagy százalékát  nyaki eredetű elváltozások okozzák. Ezek jelentős része tenziós fejfájás, amit a tartós izomfeszesség okoz, ami az izomtónus oldásával és a fej pozícionálásával, az izomegyensúly helyreállításával rendezhető! A terapeuta átfogó mozgásszervi vizsgálatot végez, hogy meghatározza, mely struktúrák járulnak hozzá a tünetekhez.

A vizsgálat tartalmazza:

  • nyak- és a felső háti szakasz mozgásainak vizsgálatát
  • speciális, ízületi mobilitást vizsgáló teszteket
  • izmok állapotának felmérését

A mozgásszervi vizsgálatot a terapeuta szükség szerint egyéb vizsgálatokkal is kiegészítheti. A cervikogén fejfájás általában homlok felé vagy szem felé sugárzó fájdalommal jár, okozhatja az elülső nyakizmok, a tarkótáji izmok, a trapéz izom felső részének vagy akár a rágóizmok feszessége. A tartós izomspazmus a kis artériákra folyamatos nyomást gyakorol, aminek hatására romlik a terület keringése, felszaporodnak az anyagcseretermékek és irritációt okoznak az izom érző receptoraiban. Ha a fájdalom inkább napközben jelentkezik, tompa, nyilaló, lüktető, egy- vagy kétoldali, homlok vagy szem felé sugárzó, a tarkótájék pedig gyakran nyomásra fájdalmat produkál, a manuálterápiás kezelések segítségül szolgálhatnak. Manuálterápiás kezelés lehet többek között a nyaki-, felső háti gerinc mobilizáció, manipuláció, myofascialis (lágyrész) kezelés.

Nyilvánvalóan egy kezelés, ennél sokkal összetettebb, így további kérdésért/tanácsért bátran forduljatok hozzánk bizalommal!

Related Posts

Leave a comment