fbpx
sarkantyú
A sarkantyú
1

Mi az a sarkantyú és mitől alakul ki?

A sarkantyú a sarokcsonton található meszes kinövés, amely megjelenhet a talpi oldalon vagy az Achilles-ín tájékán. A kialakulásának oka szinte minden esetben a rossz terhelés: valamilyen izomegyensúlyi vagy ízületi probléma miatt a terhelés megváltozik, és az izom és ín találkozásánál ezáltal irritáció jön létre, ami gyulladáshoz vezet.

Mik a sarkantyú tünetei?

A fent említett két területen megjelenő éles, szúrós fájdalom tartozik a tünetei közé, mely általában reggel ébredés után, és hosszabb ülés vagy pihenés után a legfájdalmasabb. Éjszakai fájdalom is előfordulhat előrehaladottabb állapotban.

Hogyan kell kezelnünk a sarkantyút?

A probléma összetett, ezért a megoldásnak is komplex terápiát kell választanunk. Első és legegyszerűbb lépésként szükségünk van egy kis, kemény masszázslabdára, amellyel a talpi bőnye alapos átmasszírozása máris enyhítheti a panaszainkat. Emellett fontos a talpboltozat tornáztatása, melynek betanulásához érdemes gyógytornász segítségét igénybe venni. Remek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő módszer a lökéshullám terápia, mely akár 2-3 alkalom után is jelentős mértékben csökkenti a fájdalmainkat, mindenképp érdemes beépíteni a kezelési protokollunkba!

facebook:        https://www.facebook.com/testmesterstudio/
instagram:      https://www.instagram.com/testmesterstudio/

Leave a comment