fbpx
Portrait of a fitness man suffering from a leg pain

Sportsérülések 2. rész

1

Sportolók életében minden sérülés, minden edzéskihagyás komoly teherrel jár, különösen, ha a nem megfelelő rehabilitáció vagy a nem elegendő gyógyulási idő miatt a sérülés – akár súlyosabb formában – visszatér. A héten a legjellemzőbb sportsérülésekről, és azok kezeléseiről és megelőzéséről olvashattok nálunk néhány posztot. Második részünk következik a témában.

Mai témánk…

…a bokaficam. Mai cikkünkben talán a leggyakoribb sportsérülésről, a bokaszalag szakadásáról olvashattok. A sérülés mértéke különböző súlyosságú lehet és más-más nehézséget okozhat egyénenként.

Hogyan szakad el a bokaszalag?

Legjellemzőbb a boka „aláfordulása”, akár dinamikus mozgás, akár egyenletlen talajon való munka során, de előfordulnak kontakt sérülések is.

Mik a szakadás tünetei?

Az ízület duzzadt és fájdalmas, a sérült szalag környékén bevérzés jelenhet meg. Terhelésre és terhelés nélküli mozgatásra is jelentkezhet a fájdalom.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

A röntgen felvételen a szalag nem látszódik, de szükség van rá az esetleges csontsérülések kizárásának érdekében. A szalag pontos sérülésének kimutatására az ultrahang vagy az MRI vizsgálat alkalmas, de nincs minden esetben szükség rájuk, hiszen a fizikális vizsgálat során alkalmazott tesztekből sok esetben kikövetkeztethető a sérülés mértéke.

Mit ne tegyek, ha meg akarok gyógyulni?

A sérülés első 72 órájában amennyiben kibírható és lehetséges, ne alkalmazzunk fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeket. A jegeléssel is óvatosan bánjunk! Gyakran találkozhatunk olyan esettel, amikor a duzzanat a hosszú időtartamú jegelés miatt nem múlik megfelelő ütemben. Jegelést maximum 10-12 percig végezhetünk fájdalomcsillapítás céljából, és soha nem közvetlenül a bőrfelületre tegyük rá a jeget, hiszen fagyási sérülést okozhatunk magunknak. A bokarögzítő használata gyakran többet árt mint használ…

Mi az amit ilyen helyzetben tehetek?

A megfelelő terhelés, azaz a szakember által összeállított gyógytorna gyakorlatsor a legfontosabb eleme a gyógyulásnak. Merev rögzítő helyett a kinesiotape használata sokat tud segíteni, valamint egyéb kiegészítő eljárások, fájdalomcsillapító manuális terápiák a korai jó funkció elérésében segítenek.

facebook:        https://www.facebook.com/testmesterstudio/
instagram:      https://www.instagram.com/testmesterstudio/

Related Posts

Leave a comment