fbpx
Back view of young african sports man feeling pain in his back
Sportsérülések 1. rész
1

Sportolók életében minden sérülés, minden edzéskihagyás komoly teherrel jár, különösen, ha a nem megfelelő rehabilitáció vagy a nem elegendő gyógyulási idő miatt a sérülés – akár súlyosabb formában – visszatér. A héten a legjellemzőbb sportsérülésekről, és azok kezeléseiről és megelőzéséről olvashattok nálunk néhány posztot.

Mai Témank…

Első témánkként a legrettegettebb térdsérülés, az elülső keresztszalag, azaz a LCA (ligamentum cruciatum anterius) szakadását mutatjuk be. Labdarúgás, kézilabda, kosárlabda… és még sorolhatnánk. Számtalan olyan sportág létezik, melyben a gyakori dinamikus irányváltások folyamatosan követik egymást. A keresztszalag gyakran ezeknél a mozzanatoknál sérül meg.

Minden esetben műtéttel jár a sérülés?

A részleges szakadás, amennyiben önmagában egyedül ez a képlet sérül meg a térdízületben, általában nem jelent műtéti indikációt. A teljes szakadás esetében az esetek nagy részében a műtéti megoldás mellett döntenek, hiszen az ízületben okozott instabilitás általában enélkül nem megoldható. A döntéskor figyelembe kell menni az egyéni paramétereket, célokat, a kort, az instabilitás mértékét, az egyéb társsérüléseket.. a döntés mindenképp orvosi kompetencia. Gyakran előfordul, hogy amennyiben a sérült nem (profi) sportoló, a műtétre halasztottan, akár évekkel később kerül sor.

Mi történik a műtét után?

A szalagpótlás rehabilitációja akár másfél – két évig is eltarthat sportolók esetében. Kezdetben a műtét típusától függően néhány hétre rögzítés vagy mankó használata az esetek többségében szükséges, de a gyógytornát azonnal, már a műtét másnapján meg kell kezdeni és egy nem sportoló „átlagember” életének szerves része kell hogy legyen legalább a 6. hónapig.

Mikor térhetek vissza a sportoláshoz?

A futás, amennyiben nincs panasz és a funkcionális tesztek eredménye is megfelelő, akkor a 12. hétben megkezdhető fokozatosan. A sportspecifikus mozgások a 6. hónaptól, a kontakt sportba való visszatérés pedig 10-12. hónap környékén mondható ki biztonságosan. Természetesen a profi sportban ettől eltérő számok előfordulnak, ezek minden esetben egyéni elbírálás esetén történnek és minden esetben hordoznak magukkal kockázatot.

Van teendőm a műtét előtt?

A teljes mozgásterjedelem (főleg a teljes kinyújtás) sok esetben a műtőorvos feltétele az operációhoz. Ehhez mindenképpen kérjük gyógytornász segítségét. Amennyiben a műtét halasztottan, néhány héttel / hónappal a sérülés bekövetkezése után történik meg, érdemes elkezdeni a célzott izomerősítést, hogy a műtét után minél hamarabb minél jobb funkciót tudjunk elérni.

Elkerülhető a sérülés?

A non-kontakt sérülések rizikófaktora jelentősen csökkenthető, amennyiben egyénre szabott prevenciós programot végez a sportoló – ehhez egy állapotfelmérés szükséges szakember segítségével. Így kiküszöbölhetjük az esetleges gyengüléseket, inaktivitásokat vagy feszességeket az izmokban. Egy profi sportolónak vagy egy hobbisportolónak, aki egészséges szeretne maradni, mindenképp szüksége van rá.

facebook:        https://www.facebook.com/testmesterstudio/
instagram:      https://www.instagram.com/testmesterstudio/

Related Posts

Leave a comment