fbpx
Back view full length portrait of a young sportsman running
Napjaink egyik legnépszerűbb sportja – A futás (3.rész)
1

Az elmúlt időszakban a szabadban való sportolás szerencsére nem esett korlátozás alá.
Mivel az edzőtermek zárva tartottak, sokan választották mozgásformájukként a futást.
A héten a legjellemzőbb futósérülésekről és ártalmakról olvashattok, valamint hasznos tippeket és tanácsokat azok megoldásaként!

Találtok néhány korábbi cikket a bemelegítés (https://www.testmesterstudio.hu/2019/12/23/bemelegites)
és a nyújtás (https://www.testmesterstudio.hu/2020/04/14/otthon-is-alaposan-a-bemelegites-es-nyujtas-fontossaga) fontosságáról – érdemes elolvasnotok azokat is!

A mai bejegyzésünk témája a futás közben megjelenő derékfájás okait boncolgatja.

Derékfájás? De Mi a kapcsolat?

Futás során gerincünk nagy terhelésnek van kitéve, akkor is, ha megfelelő lábbelit és talajt választunk.
Önmagában ez a sporttevékenység nem erősíti a törzsünk stabilizáló izomzatát, ezért keresztedzésként mindenképp érdemes hangsúlyt fektetni a gerinctréningre.

Mit kell tartalmaznia futók számára egy gerinctornának?

A csípőnk mobilitása rendkívül fontos szerepet tölt be a fájdalommentes futásban.   Ahogy arról korábban is szó volt, például egy feszes csípőhorpasz nem megfelelő működésre kényszeríti a nagy farizmot. Farizmunk működése több szempontból is kulcsfontosságú: leveszi a terhelést a gerincünkről, valamint stabilizálja a medencénket, ezért a csípőnk mobilizálása elengedhetetlen része a prevenciós foglalkozásoknak.

Core Stabilizáció!

Valamint a célzott dinamikus és statikus törzserősítő feladatok is helyt kell, hogy kapjanak ezeken a foglalkozásokon. Cél, hogy stabil törzs és jól működő törzsizmok mellett a végtagjainkat dinamikusan el tudjuk mozdítani. Ennek része az úgy nevezett core tréning, melynek során megtanuljuk jól használni a törzsstabilizáló izmokat. Ezen izmok esetleges gyengülése vagy rossz funkciója minden alsó végtagi sérülésnél bizonyítottan jelentős rizikótényező!

facebook:      https://www.facebook.com/testmesterstudio/
instagram:     https://instagram.hu/testmesterstudio

Related Posts