fbpx
TestMester Stúdió Blog
Young woman doing gymnastic exercises

A reggeli testmozgásról

1

Az egészen biztos, hogy a reggeli edzés rendszerességét az esetek többségében egyszerűbb betartani. Ha munka után, fáradtan próbáljuk magunkat meggyőzni a testmozgásról, akkor az könnyen elmaradhat. Reggel általában frissebbek vagyunk legtöbben, így a teljesítményünk is nagyobb lehet, az elvégzett edzés után pedig frissebben indítjuk a napot.

Nézzük, mire kell odafigyelnünk, hogy a legkisebb sérülésveszéllyel végezhessük a reggeli mozgást!

  1. Ne rögtön ébredés után!

A sportolás megkezdése előtt legalább 1 órát legyünk ébren, talpon! Az éjszaka folyamán a porckorongjaink hidratálódnak, megtelnek folyadékkal, így reggel, felkelés után a legnagyobb a magasságuk. (A nap folyamán folyamatosan vesztenek nedvességtartalmukból, ezért van, hogy reggel mérhetően magasabbak vagyunk, mint este.) Ilyenkor sérülékenyebb a gerincünk, ezért fontos, hogy ne azonnal a futócipőbe ugorjunk bele az ágyból kipattanva!

   2. Bemelegítés fontossága

Ahogy korábbi cikkeinkben is olvashattátok, a bemelegítés elengedhetetlen minden sporttevékenység előtt, ám reggel, amikor merevebbek az ízületek, még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk rá.

   3. Folyadékfogyasztás edzés előtt

Éjszaka 8-10 óra is eltelhet úgy, hogy nem viszünk be folyadékot. Érdemes minden reggelt bőséges vízfogyasztással kezdeni, reggeli sportolás esetén még nagyobb mértékben, ezzel az éjszaka dehidratálódott kötőszövetek folyadéktartalmát pótolva – 2-3 pohár víz sportolás előtt mindenképp szükséges.

   4. Stressz (elkerülése)

Ha reggel az egész napi tennivalók nyomása miatt nem tudunk koncentrálni, akkor érdemesebb máskorra időzíteni az aktivitást. Ha nem tudunk fókuszáltan edzeni, az mindenképp megnöveli a sérülések rizikóját.

Jó sportolást!

Related Posts

Leave a comment