fbpx
TestMester Stúdió Blog
LowerS
Alsó keresztezett szindróma
1

A felső keresztezett szindrómáról már korábban olvashattátok cikkünket. A hosszas ülés alatt kialakult rossz testtartás azonban nem csak a felsőtest, hanem az alsó szegmens izomegyensúly felborulását is okozhatja.

Mik az érintett részek?

Az alsó keresztezett szindrómánál a medence körüli izmok egyensúlya borul fel. A hasizmok és farizmok gyengülnek, míg az ágyéki szakasz izmai és a csípőhajlító izmok rövidülnek. Ennek köszönhetően a medence előre billen, az ágyéki görbület fokozódik, és olyan, mintha az érintett kitolná a fenekét. Ez közvetetten kihat a térd körüli izmokra is, így a térdízület is hajlított helyzetbe kerülhet.

Mik a Lehetséges tünetek?

A megváltozott ágyéki görbület miatt kialakulhat csípőtáji- és derékfájdalom, amely hosszas állásra vagy hátra hajlásra fokozódik, előre hajlásra enyhül.

Mit tehetünk ellene?

Ha már kialakult a rossz tartás, és fájdalom is jelentkezik, ne aggódj, nem visszafordíthatatlan az eltérés. Ebben az esetben viszont már mindenképp érdemes gyógytornászhoz fordulni. A megoldás az izomegyensúly visszaállítása, amelyet célzott erősítő és nyújtó gyakorlatokkal érünk el. A nyújtásokat segíthetjük különböző manuális technikákkal, vagy SMR hengerrel is.

Fontos a megelőzés!

Ha ülőmunkát végzel, mindenképp érdemes odafigyelni arra, hogy beilleszd a mozgást a mindennapjaidba! Talán unalmas lehet mindenhol ezt olvasni, de hidd el, hogy sokkal fontosabb, mint gondolnád!

További tanácsért bátran forduljatok hozzánk!

facebook:    https://www.facebook.com/testmesterstudio
instagram:  http://www.facebook.com/instagram

Related Posts

Leave a comment