fbpx
TestMester Stúdió Blog
izületek

Ízületek egészségének megőrzése – Kisokos, hogy értsd, mi történik a testedben!

1

Egyre általánosabban jelentkeznek az ízületi problémák, és sajnos sokan figyelmen kívül hagyják a hajlamosító tényezőket. Pedig a betegségeket mindig egyszerűbb megelőzni, mint kezelni. Az arthrosis, vagyis az ízületi porckopás nem csak az idősebb generációt érintheti, a mozgásszegény életmód és elhízás következtében már fiatalabb korban is előfordulhat, fájdalmassá téve akár a hétköznapi mozgásokat is.

Ahhoz, hogy megelőzzük a betegséget, fontos ismernünk magát az ízületet. Ha az ízületeink egészségéről van szó, az azt felépítő összes alkotóelem egyaránt fontos ahhoz, hogy az ízület egésze hatékonyan, fájdalommentesen működjön.

Mik is ezek az alkotóelemek?

 

Ízületi tok és szalagok

Az ízületi tok elválasztja az ízületet a környezettől, változatos feszességű, mozgékony ízületeknél bővebb, míg kevésbé mozgékonyaknál viszonylag feszes. Az ízületi szalagok megakadályozzák a kóros mozgások létrejöttét az egyes ízületekben. Néha az ízületi tok külső rétegének megerősödött rostjai, néha pedig a toktól teljesen különálló struktúrák teszik ezt.

Synoviális folyadék

Az ízületi tok belső rétege termeli, a porc innen kapja tápanyagellátását. Az ízületen belüli elmozdulások súrlódását csökkenti.

Ízületi porc

Beborítják és védik az ízületet alkotó csontvégeket, segítik azok egymáson való elcsúszását. Az ízületi porcok nagy része üvegporc, vagy más néven hyalinporc. A porcszövet ereket nem tartalmaz, ezért anyagcseréje lassú, regenerációs képessége rossz, ezért ha egyszer már elkezd leépülni, a rongálódott porcszövet magától nem fog újjáépülni, a folyamatot csak lassítani lehet. Mivel idegek sincsenek benne, maga a porc nem fájhat, a kialakult mechanikai fájdalmat a két csontvég egymáshoz való ütközése, súrlódása okozza.

Ízületi porckopás – más néven arthrosis

Ha a porcszövetben lezajló bontó folyamatok túlsúlyba kerülnek, az ízületi porc elkezd pusztulni. A csontvégeket borító porcréteg először felpuhul, majd elvékonyodik, rajta repedések keletkeznek, felülete egyenetlenné válik, míg végül a porc alatti csont is elkezd leépülni, rajta kis kinövések keletkezhetnek. A porc így már nem tudja teljes mértékben ellátni eredeti funkcióját, a csontokat érő terhelés és súrlódás nő, ami folyamatos fájdalmat, majd gyulladást okozhat, emiatt mozgáskorlátozottság léphet fel.

Mi okozhat arthrosist?

Kialakulhat az életkor előrehaladtával járó természetes porcöregedés miatt, ez általában csak idősebb korban okoz problémát. Általában 50 éves kor felett jelentkezik. Fiatalabb korban is előfordulhat az ízületek túlterhelése, pl. nehéz fizikai munka, túlzott fizikai aktivitás illetve élsport, vagy túlsúly miatt. Ezen kívül léteznek különböző kórképek, melyeknél az arthrosis másodlagosan alakul ki, ezeknél természetesen az alapbetegséget kell elsősorban kezelnünk . Ilyenek pl. ízületi tengelyeltérések pl. O-láb, X-láb, traumás sérülések, reumatológiai kórképek pl. rheumatoid arthritis, fejlődési rendellenességek, stb.

Fennállhatnak genetikai hajlamosító tényezők is, mint például a porc kollagén tartalma. Így ha a családban előfordult arthrosis, akkor érdemes fokozottan odafigyelned ízületeid egészségére, illetve a megelőzésre!

Mit tehetek az ízületeimért?

  • mivel a már károsodott porc magától nem épül újra, a legfontosabb a megelőzés!
  • mozgás: ez segíti legjobban a porc anyagcseréjét, az ízületi folyadék áramlásával a tápanyagok könnyebben épülnek be a porcba. A testmozgás nagyon jó hatással van az ízületekre, de a bemelegítés és nyújtás nem csak az izmok, hanem az ízületek szempontjából is nagyon fontos! Edzésnél, főleg a saját testsúlyos és súlyzós gyakorlatoknál nagyon figyeljünk a helyes kivitelezésre, hiszen hosszú távon ezek helytelen kivitelezése sokat árthat ízületeinknek.
  • sportolók figyeljenek arra, hogy megfelelő időt hagyjanak a regenerációra, az ízületek szempontjából is lényeges a pihenés. A legnagyobb terhelést azok a sportok jelentik az alsó végtag ízületeire, főleg a térdre, amelyek hosszú távú, periodikusan ismétlődő mozgással, vagy hirtelen irányváltoztatásokkal járnak.
  • folyadékfogyasztás: az ízületi porc körülbelül 70%-át, emellett az ízületi folyadék nagy részét is víz alkotja, így egészséges állapotuk megőrzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.
  • étrend-kiegészítők: Számos ízületvédő étrend-kiegészítőben megtalálhatóak a porcszövetet felépítő anyagok, mint például a glükozamin-szulfát, kondroitin-szulfát, vagy hialuronsav. Ezek javítják a porc vízmegkötő képeségét, gyulladáscsökkentő és a degeneratív folyamatokat lassító hatásuk miatt széleskörben elterjedtek, ugyanakkor „porcépítőknek” nem nevezhetőek. Prevenciós szempontból érdemes lehet őket szedni, főleg ha sokat sportolunk, de ha már kialakult fájdalom van, ne ezektől várjuk a megoldást.

Related Posts

Leave a comment