fbpx
The abstract Office Desktop
Home office-ban dolgozol? Ezekre figyelj…
1

A jelenlegi járványügyi helyzetben immáron olyan munkatársak is home office-ban dolgoznak, akik ezt idáig valamilyen okból kifolyólag nem tették vagy nem tehették meg. Ebben a szituációban is fontos, hogy betartsunk néhány ergonómiai szabályt, hogy megőrizzük gerincünk és ízületeink egészségét. Valamint olvashattok néhány tippet, amivel zökkenőmentesebbé tehetitek a hétköznapokat, hatékonyabbá a munkavégzést. Nagyon fontos, hogy otthon is figyeljünk az egészségünkre!

Kanapé vagy íróasztal?

Az irodán kívül is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az ergonómiára. Bár csábító a kanapéról, vagy netán az ágyból végeznünk a feladatainkat, de mozgásszerveink védelmének érdekében másképp kell döntenünk. Lehetőség szerint a munkavégzés helyszínéül íróasztalt és irodai széket válasszunk. Ha laptopról dolgozunk huzamosabb ideig, érdemes hozzá külön billentyűzetet és egeret beszerezni, hogy a laptopot szemmagasságba emelve ne terheljük túl a gerincünket, így védve magunkat a panaszoktól és bántalmaktól.

A szünet fontossága

Home office-ban is figyeljünk a szokásos napirendre! Óránként 5-10 percre álljunk fel, nyújtózkodjunk, végezzünk átmozgató gyakorlatokat, melyek felfrissítik a vérkeringésünket, segítségükkel a túlfeszülő izmokat lelazíthatjuk. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás kulcsfontosságú, készítsünk ki a munkaasztalra egy kancsó vizet vagy cukrozatlan teát, amely a nap folyamán biztosítani tudja hidratáltságunkat. Illetve állítsunk be időzítőt, ami óránként figyelmeztet, hogy menjünk ki inni a konyhába: legalább addig is sétálunk, megnyújtózunk, megszakítjuk a statikus helyzetünket. Szellőztessük át alaposan napközben a helyiséget többször is, hiszen a friss levegő is elengedhetetlen a megfelelő munkakörnyezethez.

Érdemes a munkaidőre is odafigyelnünk. A késői munkakezdés, a késő éjszakába nyúló munkavégzés felborítja bioritmusunkat, kevésbé kipihenten tudjuk így végezni a feladatainkat. Az alvás-ébrenlét ritmus felborulása számos problémához vezethet hosszútávon, ezért mindig igyekezzünk ragaszkodni a szokásos időbeosztásunkhoz.

Étkezés+mozgás

Az otthonlét magával hordozza a folyamatos nassolás lehetőségét, de igyekezzünk minél egészségesebbet választani belőlük: zöldségek, gyümölcsök, valamint olajos magvak kis mennyiségben a legjobb választás ebben a helyzetben.

És ami elmaradhatatlan: mozgás, mozgás, mozgás! Amikor tehetjük, sétáljunk, kocogjunk vagy biciklizzünk a szabadban, természetesen biztonságos távolságot megtartva másoktól. Ha van felszabadult időnk és energiánk, fordítsunk magunkra és kezdjünk el tornázni! Ha korábban nem mozogtunk, akkor válasszunk olyan mozgásprogramot, ami teljesen az alapoktól építi fel állóképességünket és az izmaink állapotát. Mi hamarosan jelentkezünk eggyel, ami mindenki számára segítséget tud nyújtani!

Facebook:       https://www.facebook.com/testmesterstudio/
Instagram:      https://www.instagram.com/testmesterstudio/

Értő kezekben az egészség.

Related Posts

Leave a comment