fbpx
muscle

Mozgássztereotípia – A te izmaid helyes sorrendben kapcsolódnak be?

1

Gyakran beszélünk arról, hogy az izmok gyengülése vagy rövidülése problémát tud okozni. Akár az adott izom által mozgatott ízületben, akár következményesen a gerincünkben, hiszen már egy izom helytelen működése is megváltoztathatja az egész testtartásunkat. Amiről kevesebb szó esik, az az izmok megfelelő aktivitása, helyes bekapcsolódási sorrendje.

A túlterhelődés…

Ha valamilyen oknál fogva egy izmunk gátlás alá kerül (egy másik izom berövidülése miatt, egy korábbi sérülés miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert rossz mozgásmintával dolgozunk), akkor annak a szerepét egy másik izom veszi át – ellátja annak a funkcióját is, így gyakran túlterhelődik. Amennyiben például azt tapasztalod, hogy hiába nyújtod a combhajlító izmodat, mégsem tudsz jelentősen változtatni a nyújthatóságán, vagy esetleg a helyesen végzett technika ellenére is könnyedén megfájdul a derekad egy farizom edzés után, akkor valószínű, hogy a hiba az izmaid bekapcsolódási sorrendjében keresendő.

MI a megoldás?

Ebben az esetben fontos, hogy minél többször végezzünk aktiváló gyakorlatokat, amelyek segítik tudatosítani a helyes bekapcsolódási sorrendet. A hamarosan érkező videónkban máris találsz 2 farizom aktiváló gyakorlatot, amelynek edzés előtti használatával 2 legyet ütsz egy csapással – jobb izomaktivitást érhetsz el, így hatékonyabb lesz az edzés és megúszhatod a panaszokat is!

Related Posts