fbpx
TestMester Stúdió Blog
Young woman stretching, warming up, work out exercises at home
Mobilizáció
1

A nyújtás szerepéről már egy korábbi cikkünkben olvashattatok, viszont nézzük meg azt, hogy hogyan kapcsolódik ehhez a mobilizáció. A nyújtás fontos része mind a bemelegítésnek, mind az edzés végi levezetésnek. Segítségével elsősorban az izmaink rugalmasságát tudjuk megőrizni, ami a sérülések prevenciója szempontjából kulcsfontosságú. Ezzel szemben a mobilizáció az ízületek normál mozgástartományának megtartására és helyreállítására fókuszál. Olyan gyakorlatok végzésével, amelyek terhelés nélkül mozgatják át az egyes ízületeket teljes mozgáspályán.

Miért ilyen fontos a mobilitás?

Vannak olyan ízületeink, amelyeknél a stabilitás, míg másoknál a mobilitás megőrzése a fontos. Ha egy elsősorban mobilis ízületben csökken a mozgástartomány, gyakran előfordul, hogy egy hozzá közel eső ízületben emiatt kompenzáció alakul ki. Ez fájdalmat eredményezhet. Tipikusan ilyen példa a boka- és a térdízület viszonya. Ha a térdízületben ismeretlen eredetű fájdalom jelentkezik, lehetséges, hogy az ok a bokánál keresendő.

Mely tényezőktől függhet a mobilitás?

Több tényezőtől is függhet.  Előfordul, hogy egy ízületnek egy rövidült izom miatt nincs meg a teljes mozgástartománya, de befolyásolhatja ezt akár az izompólya (fascia) letapadása. De akár ízületi felszínek egymáshoz képesti helyzete, az ízületi tok, szalagok állapota, valamint például törések után is beszűkülhetnek egyes mozgásirányok. (Ha a gyulladás, fájdalom miatt nem tudunk kivitelezni egy adott mozgást, azt nem soroljuk ide, hiszen ezeknél az eseteknél az okot kell először diagnosztizálni). Emellett a természetes öregedési folyamat része a mobilitás csökkenése is, amit ha figyelmen kívül hagyunk, akár a hétköznapi tevékenységekben is akadályozhat minket. Egy jól összeállított mobilitás növelő feladatsorral a fenti struktúrákra mind tudunk hatni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ahhoz, hogy egyes ízületeink megőrizzék a megfelelő mozgástartományukat, a mobilizáló gyakorlatokat rendszeresen kell végezni. Hosszabb idő kihagyása után a struktúrák újra megrövidülhetnek.

Mivel tudom megőrizni, javítani a mobilitásom?

– dinamikus nyújtás

– jóga

– egyéb mobilitás fejlesztő gyakorlatok

– SMR-henger: elsősorban az izompólya letapadásait oldja, az izomzat regenerációját segíti

Rehabilitáció

Ha valamilyen sérülés (izom- illetve ízületi szalaghúzódás, szakadás)  utáni állapot miatt fájdalmad van a mozgáspálya végén, nagyon óvatosan szabad csak elkezdeni a mobilizációt. Ilyenkor érdemes gyógytornászhoz fordulni, ezzel elkerülve az ismételt sérülés esélyét. A mobilizációt ebben az esetben a gyógytornász/manuáterapeuta kiegészíthetni passzív technikákkal is, melyek az ízületen belüli, kis mértékű mozgások visszaállításáért (is) felelősek.

Facebook:       https://www.facebook.com/testmesterstudio/

Instagram:      https://www.instagram.com/testmesterstudio/

Related Posts

Leave a comment