fbpx
TestMester Stúdió Blog
blog-bemelegites
Bemelegítés? Miért is szükséges?
1

A bemelegítés előkészíti a sportolási szakaszt, elengedhetetlen a sérülés elkerülése és a megfelelő teljesítmény nyújtásához. Felkészíti a sportoló szervezetét a mozgásra fizikai és pszichés értelemben is. A fokozatos terhelés bevezetése nemcsak az izmaink, hanem, a légzésünk, keringésünk és idegrendszerünk érdeke is. A bemelegítést könnyen, lassan és nyugodtan kezdjük és a terhelést fokozatosan növeljük. A bemelegítő gyakorlatokat fokozatosan növekvő intenzitással végezzük, ezzel aktivizáljuk az egyes izomcsoportokat. Célja az anyagcsere felgyorsítása, az izmok és az ízületek vérellátásának serkentése, a légzésszám és a szívfrekvencia optimalizálása.

Bemelegítés hatására az izmok oxigén és vérellátása, nyújthatósága javul. Az effektív bemelegítés hatására nő az izomerő, csökken az izomláz kialakulásának vagy a mozgásszervek hirtelen megerőltetésének, túlterhelésének lehetősége, csökkennek az izomfeszültségek és az esetleges kóros tónusú állapotok, fokozódik a mozgásigény és a gondolatok lecsillapodnak. Javítja az ín-, ideg-, izom koordinációt, amely elősegíti a gyakorlatok szabályos kivitelezését.

Mindig elegendő időt kell áldozni a bemelegítésre! Ha elmarad a bemelegítés, a szervezetet hidegindításra kényszerítjük, hirtelen energiatöbblettel indít, hamar fáradtságérzetet eredményezhet. A hidegindítás az egyik gyakori rizikófaktora a sérüléseknek.

Nincsenek még bevált gyakorlataid a jó bemelegítéshez?
Keresd bátran gyógytornászainkat!

Related Posts